Архив за етитет: Слънчев бряг

Понеделник, 4 август: Започва Международна олимпиада по лингвистика

В Слънчев бряг ще се проведе Международна олимпиада по лингвистика. Очаква се да бъде открита от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев днес.

Олимпиадата ще бъде по теоретична, практическа и приложна лингвистика. Организира се от Министерство на образованието и науката, Съюза на математиците в България и Русенския университет „Ангел Кънчев“ и със съдействието на община Несебър и община Варна.

Участват националните отбори на Германия, Естония, Латвия, Холандия, Полша, Русия, САЩ, Словения, Швеция и Южна Корея. Състезанията са две – индивидуално и отборно. България ще бъде представена с два отбора от по четири ученици. Отборите са разделени на териториален принцип „България Запад“ и „България Изток“.

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг ще съди EVN

Колективен иск за установяване на вината на EVN за спирането на ел.захранването на 5 юли ще внесе Съюзът на собствениците в Слънчев бряг, беше решено днес на заседание на УС.

Едва след като съдът се произнесе по това дело, всеки хотелиер или ресторантьор ще внесе самостоятелен иск за обезщетение за загубите, които е претърпял. Те ще бъдат установени чрез протоколи за бракувана храна, за изгорели електроуреди, с документи за пропуснати ползи от закуската и обяда на туристите, както и с отлив на конкретен брой туристи, отказали резервация в този период.

Според хотелиерите загубите реално могат да се отчитат и през следващата година, защото в момента се сключват договорите за следващия сезон и е възможно туроператорските фирми да се откажат да водят туристи в Слънчев бряг, ако са станали свидетели на спирането на тока.

Междувременно УС на Съюза на собствениците реши да изготви открито писмо до министър-председателя Сергей Станишев по повод днешното интервю във в. „Труд“ с председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, в което тя твърди, че всяка седмица фалират по три-четири хотела.

„Няма фалирал хотел в Слънчев бряг“, заяви председателят на УС Елена Иванова. Според члена на УС Веселин Налбантов днес е имало и разговори с банки, които са потвърдили, че няма необслужван кредит от хотелиер. „Не може представител на държавата да се отнася по този начин с бизнеса“, каза Налбантов. Според Съюза на собствениците до този момент има 16% ръст на туристите в комплекса.