Архив за етитет: Михаил Цонков

Обявиха граничаря Михаил Цонков за почетен гражданин на Бургас

Граничен полицай Михаил Цонков беше обявен за почетен гражданин на Бургас по време на днешната общинска сесия. Местният парламент гласува с 44 гласа „за” и един „въздържал се” да удостои със званието „почетен гражданин на Бургас” граничен полицаи Михаил Цонков.

Колегите му Живко Петков и Николай Петков също получиха почетните звания. На 17 април тази година турска риболовна гемия беше засечена в български териториални води да ловува калкан. 32-годишния Михаил Цонков и двамата негови колеги направиха опит да задържат турските бракониери, които впоследствие оказали съпротива. При схватката в открито море единият от тях беше убит. Последваха гневни писма от страна на съседна Турция.

Военната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу Цонков за убийството на турски рибар. Обвинението беше за причиняване на смърт по непредпазливост. В продължение на два месеца в Бургас бяха събирани подписи в защита на граничаря, който се превърна в герой. Едва днес общинарите гласуваха, че Цонков заслужава признанието на съгражданите си.