Архив за етитет: Иракли

Забраната за строителство на Иракли продължава още година

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи с още 1 година срока на заповедта за забрана за строителството и други видове дейности в района на Иракли – Емине. Заповедта засяга територии от близо 38 хил. дка, съобщиха от ведомството. Така въпросните земи остават под забранителен режим вече трета поредна година.

Срокът на последната заповед изтича на 14 август. Мотивът той да се удължи е, че терените са в обхвата на две зони от европейската екомрежа „Натура“ и така ще бъде гарантирано опазването на защитените в тях видове и хабитати.

Забраната за стопанска дейност беше издадена от екоминистъра през юли 2006 г. след протест на еколозите срещу проектите за вилни селища на Иракли. Първоначално тя беше едногодишна, след което беше удължена. Въпреки това през април въпросната заповед щеше да бъде нарушена от правителството по предложение именно на Чакъров. Проекторешението на кабинета предвиждаше терен от близо 1000 дка до морето, който попада в „Натура“, да бъде даден за проучване за скалнооблицовъчни материали на хасковската фирма „Барон“. След разгласяването на случая Чакъров оттегли проекта.

Срещу строежите на Иракли активистите от „За да остане природа в България“ внесоха и сигнал в Европейската комисия (ЕК). В средата на юни обаче комисарите се произнесоха, че те са законни и комисията не може да предприеме правни действия срещу България. Окончателното решение за преустановяване на работата по случая ЕК ще вземе през септември.