Архив за етитет: Бургас и морето

Издирват изпълнител от „Бургас и морето“ от Интерпол

Интерпол издирва македонеца Илия Тепев, който е един от участниците в конкурса “Бургас и морето”. Информацията днес бе потвърдена от ОДП Бургас и общината в качеството на основен организатор на конкурса.

Електронно писмо с питане до общината е изпратено от македонската телевизия “Телма”. От него става ясно, че от в конкурса “Бургас и морето” фигурира името на издирван от македонските полиции и от Интерпол човек. Той е осъден в родния си град Велес и в момента го търсят за злоупотреба със служебно положение и ощетяване на фирма в размер на 750 000 евро. В документите изпратени за участие в конкурса 46-годишният мъж се е представил за българин с бургаско местожителство-коментира Весела Йорданов директор на дирекция “Култура, Маркетинг и връзки с обществеността “. Тя обясни, че Илия Тепев е бил на вчерашната репетиция в Летния театър.

Най- вероятно песента му “Носете ме времена” по текст на Калиопи и музика на Дарко Димитров ще бъде декласирана от конкурса, който започва утре в Бургас– съобщи още Йорданова.

Нови статуетки за победителите в „Бургас и морето”

XXVI–то издание на песенния конкурс „Бургас и морето” освен с нова визия, ще зарадва зрители и участници и с нови награди. Най-добрите изпълнители в музикалната надпревара тази година ще бъдат наградени с ефирни и елегантни пластики, дело на талантливия български скулптор Иван Кулински.

Авторът е завършил художествената гимназия и академия и има зад гърба си дългогодишен опит в извайването на скулптури за различни престижни фестивали и конкурси.
Статуетките, предназначени съответно за трите призови места, съчетават изкусно музикалната и морска тематика, присъстваща неотлъчно в стилистиката на именития конкурс.

Произведенията на изкуството изобразяват морски символи – раковина, перла, слънце и вълни, преплетени като спирала в най-основния музикален знак – ключът сол. Пластиките са с височина 60 см. и тегло – 3 кг. Изработването им е отнело на автора две седмици и 38 етапа на обработка, преди скицираната идея да се превърне в бронзова статуетка.

Трудоемките процеси на изработка завършват с отливане на основата на отличителните и престижни скулптури, която е от масивен черен мрамор. Те ще бъдат тържествено връчени от кмета на Община Бургас Димитър Николов на победителите в първата вечер на националния конкурс за забавна песен „Бургас и морето”.