Архив на категория: Политика

ГЕРБ и ДСБ готвят бойкот на властта

“Подготвяме ден на национален бойкот срещу правителството на тройната коалиция, който ще бъде изразен като изолация на властта.” Това обяви вчера в Бургас председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като приключи първата работна среща на предизборните щабове на партиите на Бойко Борисов и Иван Костов.

Кабинетът води страната към хаос и нестабилност, обясни революционния курс Петър Москов, шеф на предизборния щаб на ДСБ. Очаква се в следващата среща, на която ще бъдат конкретизирани действията, да се присъедини и СДС.

Бургас губи над 40 милиона евро от спрени проекти

Санкциите на ЕК, които правителството и неговите приближени предизвикаха, ще ударят директно върху важни проекти за бургаски регион, прогнозира депутатът Румен Ангелов.
Бургаска област ще загуби около 15 милиона евро по програма ФАР и Преходния финансов инструмент, сочат първоначалните изчисления. Други 5 милиона евро са по „Трансгранично сътрудничество България-Турция“ финансов меморандум 2005.

Загубите за Бургаска област по програма САПАРД като ориентировъчни стойности ще надхвърлят 20 милиона евро. Това може да доведе до фалити на стотици добросъвестни частни земеделски производители от региона, твърди Румен Ангелов. Спрените средства за България по програма САПАРД са в размер на 210 млн. евро. Еврокомисията ще разгледа възможността за възобновяване на плащанията едва тогава, когато получи информация от българските власти, че се прилага коригиращо действие и тази информация бъде потвърдена от независим орган за одит. А това при сегашното управление е много трудна за изпълнение задача, коментира народният представител.

Ограничителните мерки по ИСПА поставят под заплаха реализацията на няколко важни проекта в Бургаска област. Изграждането на магистралната отсечка Бургас – Слънчев бряг, изграждането на пътя Малко Търново – границата, цялостното довършване и разплащане на модерния бургаски водопровод ще бъдат забавени или направо спрени, както и десетки други инфраструктурни обекти, които ще пострадат заради пренасочване на бюджетни средства за покриване на „дупки“ от спрените европари. Позорно е това, че президентът, премиерът, лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и десетки изявени представители на управляващата тройна коалиция са избирани за депутати от хората от Бургаски избирателен район, а сега срещу доверието, което им е дадено, ние бургазлии получаваме пренебрежение, некомпетентни решения за областта ни, чрез което забавят икономическото и инфраструктурно развитие на Бургас и региона, коментира депутатът Румен Ангелов.

Бургазлии са за задължително гласуване на изборите

70.48% от избирателите в Бургаска област предпочитат гласуването да стане задължително. Това показват резултатите от кампанията “Важно е да бъдеш чут”, която се проведе по инициатива на бургаския депутат от ССД Румен Ангелов.

Проучването на общественото мнение имаше за цел да осветли нагласите на гражданите спрямо избирателната система в България и начина на гласуване. Анализите на резултатите показват, че 85.28% от анкетираните категорично смятат, че избирателната система трябва да се промени.

41.20% от гласувалите считат, че най-добър за българската реалност е чисто мажоритарният избор, докато 44.08% са на мнение, че най-подходяща е смесената система(пропорционално+мажоритарна).

В рамките на кампанията “Важно е да бъдеш чут” са били анкетирани 10 979 души в Бургас и общинските центрове Руен, Карнобат, Сунгурларе, Камено, Несебър, Поморие, Малко Търново, Созопол, Царево и Приморско.

Румен Ангелов заяви намерението си да предостави данните от анкетата на председателя на Народното събрание, премиера и президента, както и на всички парламентарни групи. Плановете на ССД са кампанията “Важно е да бъдеш чут” да стане национална.

ГЕРБ: Ръководни кадри на БСП водят общински фирми към фалит

Драматичният случай с общинската фирма “Аптеки” за пореден път доказа фаталното управление на БСП, заявяват от ГЕРБ Бургас. Управителят на фирмата и ръководен член на БСП Христо Бургазлиев беше отстранен от длъжност с решение на Общинския съвет от 19 юни тази година, припомнят от ГЕРБ. Според тях на следващия ден един от магистър-фармацевтите на общинската фирма е освободен, друг е излязъл в болничен, а една от счетоводителките е пусната в дългосрочен отпуск. На 20 юни Бургазлиев е подал молба за закриване лиценза на трета аптека, съобщават от ГЕРБ. “Недопустимо е на името на управителя на общинската фирма да се вадят лицензи на аптеки”, коментира областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев. „Бившият вече управител е закрил лиценз, отново издаден на негово име за всички видове упойващи вещества, изписвани на жълти и зелени рецепти. Другите аптеки не ги изпълняват, а подмяната на лиценза в Министерство на здравеопазването, оглавено от БСП лидер, става бавно. Сега пациентите от цялата област са оставени без тези специфични лекарства”, се казва в съобщението от ГЕРБ. От там заявяват още, че на 20 юни основният доставчик на лекарства “Стинг” – фирмата, чийто управител е съпругата на Бургазлиев, е поискал в едноседмичен срок да бъдат изплатени всички задължения. С годините те са натрупани в размер на 380 хиляди лева. След няколко дни фирма “Стинг” изпратила съдебен погасителен план, според който общинската фирма “Аптеки” трябва да превежда по 18 хиляди лева на седмица, допълват от ГЕРБ. “Очевидно Бургазлиев цели общинските аптеки да бъдат обявени в несъстоятелност и да станат собственост на “Стинг”, тоест да минат в ръцете на жена му”, коментира Димитър Бойчев. Той припомня, че одитен доклад установи конфликт на интереси. В договора, сключен със “Стинг” има клауза, според която “Аптеки” ЕООД се задължава да зарежда лекарства само от тази фирма. Единствено в случаите, когато “Стинг” не може да достави поръчаните лекарства, тогава Бургазлиев можел да купува от друг доставчик, припомнят от ГЕРБ. Очакваме ДАНС да се самосезира за нарушенията на зам. председателя на БСП Христо Бургазлиев, заяви областният председател на ГЕРБ. По подобен начин финансово са били разорени общинските предприятия “Благоустройствени строежи” и “Обреден комплекс”, фирми също управлявани от кадри на БСП, твърди Бойчев.