Архив на категория: Общество

Земеделски стопани в Бургас подкрепиха протеста на млекопроизводителите

Производителите на зърно в Бургаска област се обявиха в подкрепа на националния протест на млекопроизводителите. На свое заседание вчера Управителния съвет на Регионалния съюз на зърнопроизводителите прие декларация в защита на стачкуващите си колеги.

“Изразяваме за пореден път недоволството си от политиката на управляващите в сектор “Земеделие” и пълната липса на подкрепа от тяхна страна”, каза Стоян Гюзелев, член на УС на регионалния съюз и едни от най-крупните зърнопроизводители в региона, цитиран от Дарик.

Гюзелев допълни, че производителите в бранша са недоволни и от ниската изкупна цена на пшеницата, която тази година е 230 лв на тон. “За да си покрием разходите и да имаме възможност да се развиваме, цената трябва да е поне 300 лв на тон”, коментира Стоян Гюзелев. Прекупвачите злоупотребяват с цената, заради по-добрия добив тази година, а държавата не прави нищо, за да ни защити, тревожат се зърнопроизводителите.

Водата в Бургас поскъпва с 0.43 ст.на куб.м

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди с решение от 30 юли нови цени на водата.
За услугата доставяне на вода бургазлии ще заплащат 0,97 лв./куб.м, за отвеждане на отпадъчни води – 0,18 лв./куб.м и за пречистване на отпадъчни води – 0,46 лв./куб.м.

Крайната цена на водата от 1 август ще е 1.93 лева за куб.м. Досега плащахме по 1.50 лева. ДКЕВР е уважила защитеното от ВиК Бургас увеличение на цената. То е поискано заради по-високите цени на ел. енергията и консумативите, както и заради полагането на новата водопреносна мрежа.

Бургаското дружество освен това изплаща кредит на Европейската банка за възстановяване и развитие във връзка с проектите за подмяна на основни водопроводи, разширението на пречиствателната станция и изграждането на новата канализационна мрежа в квартал „Победа“.

Обновяват Морската градина в Бургас

Новата кампания на община Бургас, носеща мотото „Да обновим Морската градина”, предизвика силен интерес от страна на граждани и фирми. Само седмица след като бе обявена инициативата за подмяна на старите пейки и кошчета с нови в най-големия и най-посещаван бургаски парк, телефоните на общинската администрация „загряха” от обаждания на фирми, които искат да участват в кампанията.

До момента желание да се включат са проявили над 10 търговски дружества. Изключение не правят и позвънявания от граждани. Идеята на общината е пейките и кошчетата на територията на парка да бъдат стегнати и пребоядисани, а тези, които не са подменяни с години и са в окаяно състояние, да бъдат заменени с нови. Така Морската градина на Бургас ще се превърне в още по-добро място за романтични срещи и разходки на граждани и туристи. Видът на пейките и техните цветове ще бъдат определени от експерти от община Бургас и съобразени със стилистиката на парка.

За целта Морската градина ще бъде символично обособена на три зони – зона А, от началото на парка до паметника на „А.С.Пушкин”; зона Б, включваща територията от паметника „Пушкин” до Пантеона и зона В от Пантеона до края на градината – паркинга на ул. „Поморийска”.

Пуснаха извънградски автобуси на метан в Бургас

Първите метанови автобуси за междуселищния транспорт в региона пуска бургаската фирма “МБус”. Автобусите са на чешката фирма Tedom и работят с изцяло компресиран природен газ като покриват стандарта за вредни емисии Евро-5-съобщават от фирмата.

Броят на седящите места е 46, а по-голямата вместимост на природен газ удължава дневния пробег до 600 км. Новите автобуси са климатизирани, а за зимата е осигурено отделно отопление.

Друго голямо предимство е, че са нископодови, оборудвани с платформа за хора с инвалидни колички. Снабдени са и със система за звукова сигнализация за незрящи. За майките с малки деца има специални седалки отпред.

Първите два извънградски метанови автобуса ще бъдат тествани по направлението Бургас – Айтос. Очаква се те да бъдат пуснати в действие до края на годината.

Забраната за строителство на Иракли продължава още година

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи с още 1 година срока на заповедта за забрана за строителството и други видове дейности в района на Иракли – Емине. Заповедта засяга територии от близо 38 хил. дка, съобщиха от ведомството. Така въпросните земи остават под забранителен режим вече трета поредна година.

Срокът на последната заповед изтича на 14 август. Мотивът той да се удължи е, че терените са в обхвата на две зони от европейската екомрежа „Натура“ и така ще бъде гарантирано опазването на защитените в тях видове и хабитати.

Забраната за стопанска дейност беше издадена от екоминистъра през юли 2006 г. след протест на еколозите срещу проектите за вилни селища на Иракли. Първоначално тя беше едногодишна, след което беше удължена. Въпреки това през април въпросната заповед щеше да бъде нарушена от правителството по предложение именно на Чакъров. Проекторешението на кабинета предвиждаше терен от близо 1000 дка до морето, който попада в „Натура“, да бъде даден за проучване за скалнооблицовъчни материали на хасковската фирма „Барон“. След разгласяването на случая Чакъров оттегли проекта.

Срещу строежите на Иракли активистите от „За да остане природа в България“ внесоха и сигнал в Европейската комисия (ЕК). В средата на юни обаче комисарите се произнесоха, че те са законни и комисията не може да предприеме правни действия срещу България. Окончателното решение за преустановяване на работата по случая ЕК ще вземе през септември.