Архив на категория: Общество

Земеделски стопани в Бургас подкрепиха протеста на млекопроизводителите

Производителите на зърно в Бургаска област се обявиха в подкрепа на националния протест на млекопроизводителите. На свое заседание вчера Управителния съвет на Регионалния съюз на зърнопроизводителите прие декларация в защита на стачкуващите си колеги.

“Изразяваме за пореден път недоволството си от политиката на управляващите в сектор “Земеделие” и пълната липса на подкрепа от тяхна страна”, каза Стоян Гюзелев, член на УС на регионалния съюз и едни от най-крупните зърнопроизводители в региона, цитиран от Дарик.

Гюзелев допълни, че производителите в бранша са недоволни и от ниската изкупна цена на пшеницата, която тази година е 230 лв на тон. “За да си покрием разходите и да имаме възможност да се развиваме, цената трябва да е поне 300 лв на тон”, коментира Стоян Гюзелев. Прекупвачите злоупотребяват с цената, заради по-добрия добив тази година, а държавата не прави нищо, за да ни защити, тревожат се зърнопроизводителите.

Водата в Бургас поскъпва с 0.43 ст.на куб.м

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди с решение от 30 юли нови цени на водата.
За услугата доставяне на вода бургазлии ще заплащат 0,97 лв./куб.м, за отвеждане на отпадъчни води – 0,18 лв./куб.м и за пречистване на отпадъчни води – 0,46 лв./куб.м.

Крайната цена на водата от 1 август ще е 1.93 лева за куб.м. Досега плащахме по 1.50 лева. ДКЕВР е уважила защитеното от ВиК Бургас увеличение на цената. То е поискано заради по-високите цени на ел. енергията и консумативите, както и заради полагането на новата водопреносна мрежа.

Бургаското дружество освен това изплаща кредит на Европейската банка за възстановяване и развитие във връзка с проектите за подмяна на основни водопроводи, разширението на пречиствателната станция и изграждането на новата канализационна мрежа в квартал „Победа“.

Обновяват Морската градина в Бургас

Новата кампания на община Бургас, носеща мотото „Да обновим Морската градина”, предизвика силен интерес от страна на граждани и фирми. Само седмица след като бе обявена инициативата за подмяна на старите пейки и кошчета с нови в най-големия и най-посещаван бургаски парк, телефоните на общинската администрация „загряха” от обаждания на фирми, които искат да участват в кампанията.

До момента желание да се включат са проявили над 10 търговски дружества. Изключение не правят и позвънявания от граждани. Идеята на общината е пейките и кошчетата на територията на парка да бъдат стегнати и пребоядисани, а тези, които не са подменяни с години и са в окаяно състояние, да бъдат заменени с нови. Така Морската градина на Бургас ще се превърне в още по-добро място за романтични срещи и разходки на граждани и туристи. Видът на пейките и техните цветове ще бъдат определени от експерти от община Бургас и съобразени със стилистиката на парка.

За целта Морската градина ще бъде символично обособена на три зони – зона А, от началото на парка до паметника на „А.С.Пушкин”; зона Б, включваща територията от паметника „Пушкин” до Пантеона и зона В от Пантеона до края на градината – паркинга на ул. „Поморийска”.

Пуснаха извънградски автобуси на метан в Бургас

Първите метанови автобуси за междуселищния транспорт в региона пуска бургаската фирма “МБус”. Автобусите са на чешката фирма Tedom и работят с изцяло компресиран природен газ като покриват стандарта за вредни емисии Евро-5-съобщават от фирмата.

Броят на седящите места е 46, а по-голямата вместимост на природен газ удължава дневния пробег до 600 км. Новите автобуси са климатизирани, а за зимата е осигурено отделно отопление.

Друго голямо предимство е, че са нископодови, оборудвани с платформа за хора с инвалидни колички. Снабдени са и със система за звукова сигнализация за незрящи. За майките с малки деца има специални седалки отпред.

Първите два извънградски метанови автобуса ще бъдат тествани по направлението Бургас – Айтос. Очаква се те да бъдат пуснати в действие до края на годината.