Архив на категория: Култура

Фолклорни ритми от целия свят ще залеят улиците на Бургас

За 36-ти път в Бургас ще се проведе Международният фолклорен фестивал. Той е един от най-старите в страната и в Европа. Началото му ще бъде поставено на 11 август (понеделник) със шествие на участниците, което ще започне в 18 ч. от площад „Тройката”.

Тази година в проявата ще се включат 14 състави от 12 страни. Със свои групи ще се представят Армения, Македония, Латвия, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина, САЩ, Словакия, Сърбия, Полша, Индия. Българското участие ще е от ансамблите „Зорница” – София и „Странджа” – Бургас. Участниците във фестивала ще се представят на 7 открити сцени в града, като изнесена програма ще има в Созопол, Царево, Слънчев бряг, Руен, информира Дарик.

На галаконцерта ще присъства космическият глас на България – Валя Балканска, обещаха организаторите. Особено интересно ще е представянето на групата от САЩ, която се ръководи от българката Татяна Сърбинска. Американците ще представят програма с балкански ритми, фолклорни мотиви и перкусии. Входът за концертите и тази година ще е безплатен, а фестивала ще продължи до 15 август.

Нови статуетки за победителите в „Бургас и морето”

XXVI–то издание на песенния конкурс „Бургас и морето” освен с нова визия, ще зарадва зрители и участници и с нови награди. Най-добрите изпълнители в музикалната надпревара тази година ще бъдат наградени с ефирни и елегантни пластики, дело на талантливия български скулптор Иван Кулински.

Авторът е завършил художествената гимназия и академия и има зад гърба си дългогодишен опит в извайването на скулптури за различни престижни фестивали и конкурси.
Статуетките, предназначени съответно за трите призови места, съчетават изкусно музикалната и морска тематика, присъстваща неотлъчно в стилистиката на именития конкурс.

Произведенията на изкуството изобразяват морски символи – раковина, перла, слънце и вълни, преплетени като спирала в най-основния музикален знак – ключът сол. Пластиките са с височина 60 см. и тегло – 3 кг. Изработването им е отнело на автора две седмици и 38 етапа на обработка, преди скицираната идея да се превърне в бронзова статуетка.

Трудоемките процеси на изработка завършват с отливане на основата на отличителните и престижни скулптури, която е от масивен черен мрамор. Те ще бъдат тържествено връчени от кмета на Община Бургас Димитър Николов на победителите в първата вечер на националния конкурс за забавна песен „Бургас и морето”.

„Бургаски вечери“ е официалния химн на Бургас

Бургас има свой официален химн и това е емблематичната песен “Бургаски вечери”. Това бе регламентирано юридически днес с договор между Общината и фондация “Тоника”. Той бе сключен между кмета Димитър Николов и Гого Найденов от фондация “Тоника”, която притежава авторските права на песента. Те са предоставени от на наследниците на авторите на творбата – поета Иван Ванев и композитора Иван Коларов.

“Община Бургас става пазител и презентатор на “Бургаски вечери”. За мен е чест и удоволствие, че ние сме първите, които в страната сключват подобен договор с цел съхраняване и популяризиране на песен, която отдавна е надхвърлила рамките на града”, заяви кметът Николов.

Подготовката на споразумението е продължила 6 месеца, така че да бъдат спазени всички права и всички страни да бъдат удовлетворени. Песента е записана отново и ще прозвучи официално като символ на града преди началото на втората вечер на музикалния фестивал “Бургас и морето”. Предстои, през януари на следващата година, издаването на албум с песни на авторите на “Бургаски вечери”. В него ще има 12 техни творби. Музиката на Иван Коларов ще е не само по стихове на Иван Ванев, но и на Ваньо Вълчев и Пеньо Пенев.

“Тази песен доказа, че не е необходимо да бъдеш дипломиран, утвърден композитор за да напишеш нещо, което да остане в сърцата на хората. Тя е вече на 41 години и е все така популярна и ще остане и след нас”- коментира Гого Найденов.

Откриват автентична улица на занаятите в Несебър

Проектът е дело на Община Несебър и цели да запознае гостите на града с най–характерните занаяти от региона и да предостави възможност на туристите да си купят автентични ръчно изработени сувенири от майсторите – занаятчии.

Улицата на занаятите ще включва дюкяни, в които ще работят грънчари, кожари, ножари и дърворезбари. Посетителите ще могат да видят наживо рисуване върху стъкло и порцелан, дървопластика и други уникални за страната ни занаяти. На уличката ще има още винарна, сувенири, картинна галерия, както и представителен щанд на Регионалната занаятчийска камара.

Предстои отварянето на тематично свързано с атмосферата на улицата кафене, като окончателното завършване на проекта е планирано за догодина.

Чистият танц Void – част от филмовия фестивал Future Shorts Бургас

През юли в лятно настроение Future Shorts подготвя втора прожекция с програма „Summer Of Dreams“ на 25 юли, 19:30 часа, в Куклен театър Бургас. Играейки си с летните настроения, селекцията включва носителя на многобройни награди „Вълни“ от Румъния, очакване на първата целувка в „Слюнка“ от Бразилия и шантавия и брилянтен „Alex and her Arse Truck“ от изгряващия британски режисьор Шон Конуей.

Без да изневерява на стила си за ударна доза емоции част от „Summer Of Dreams“ ще бъде спектакълът Void. Това, което публиката е поканена да види е процес на интимно общуване, изпитание към способността да обменяме емоции и енергии. През 2007 година хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев печелят второ място в „Национален конкурс за съвременна хореография“, oрганизиран от Фондация Хюмартс и „ИКАР“ на САБ за дебют, за работата си по мултимедийния танцов спектакъл „IMAGO“.

Void е танцов спектакъл, разработен по концепция на Мирослав Йорданов, а на сцената са Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Владимир Кръстев.
Той е изграден след процес на продължително търсене. Започнал като споделяне на спонтанни танцови импровизации, интерпретиращи драматургичен текст, той постепенно се отказва от конструиране на разказ. Хореографите се фокусират върху определени движения и жестове, които в повторението си удържат ритъма, диханието на танца, но и се изчистват до концентрации на абстрактни смисли.

Void е движение, което никога няма да извърви пътя до край, защото е движение на тяло, затворено в собствена орбита.

Void е една възможна интерпретация със съвременен танц на темата за неслучването на близостта, за хладната любов, подчинена на обсесията за притежаване на другия.

Премиерата на Void за Бургас ще се осъществи в рамките на нетрадиционна среща на кино и танц Future Shorts Бургас.