Архив на категория: Култура

Фолклорни ритми от целия свят ще залеят улиците на Бургас

За 36-ти път в Бургас ще се проведе Международният фолклорен фестивал. Той е един от най-старите в страната и в Европа. Началото му ще бъде поставено на 11 август (понеделник) със шествие на участниците, което ще започне в 18 ч. от площад „Тройката”.

Тази година в проявата ще се включат 14 състави от 12 страни. Със свои групи ще се представят Армения, Македония, Латвия, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина, САЩ, Словакия, Сърбия, Полша, Индия. Българското участие ще е от ансамблите „Зорница” – София и „Странджа” – Бургас. Участниците във фестивала ще се представят на 7 открити сцени в града, като изнесена програма ще има в Созопол, Царево, Слънчев бряг, Руен, информира Дарик.

На галаконцерта ще присъства космическият глас на България – Валя Балканска, обещаха организаторите. Особено интересно ще е представянето на групата от САЩ, която се ръководи от българката Татяна Сърбинска. Американците ще представят програма с балкански ритми, фолклорни мотиви и перкусии. Входът за концертите и тази година ще е безплатен, а фестивала ще продължи до 15 август.

Нови статуетки за победителите в „Бургас и морето”

XXVI–то издание на песенния конкурс „Бургас и морето” освен с нова визия, ще зарадва зрители и участници и с нови награди. Най-добрите изпълнители в музикалната надпревара тази година ще бъдат наградени с ефирни и елегантни пластики, дело на талантливия български скулптор Иван Кулински.

Авторът е завършил художествената гимназия и академия и има зад гърба си дългогодишен опит в извайването на скулптури за различни престижни фестивали и конкурси.
Статуетките, предназначени съответно за трите призови места, съчетават изкусно музикалната и морска тематика, присъстваща неотлъчно в стилистиката на именития конкурс.

Произведенията на изкуството изобразяват морски символи – раковина, перла, слънце и вълни, преплетени като спирала в най-основния музикален знак – ключът сол. Пластиките са с височина 60 см. и тегло – 3 кг. Изработването им е отнело на автора две седмици и 38 етапа на обработка, преди скицираната идея да се превърне в бронзова статуетка.

Трудоемките процеси на изработка завършват с отливане на основата на отличителните и престижни скулптури, която е от масивен черен мрамор. Те ще бъдат тържествено връчени от кмета на Община Бургас Димитър Николов на победителите в първата вечер на националния конкурс за забавна песен „Бургас и морето”.

„Бургаски вечери“ е официалния химн на Бургас

Бургас има свой официален химн и това е емблематичната песен “Бургаски вечери”. Това бе регламентирано юридически днес с договор между Общината и фондация “Тоника”. Той бе сключен между кмета Димитър Николов и Гого Найденов от фондация “Тоника”, която притежава авторските права на песента. Те са предоставени от на наследниците на авторите на творбата – поета Иван Ванев и композитора Иван Коларов.

“Община Бургас става пазител и презентатор на “Бургаски вечери”. За мен е чест и удоволствие, че ние сме първите, които в страната сключват подобен договор с цел съхраняване и популяризиране на песен, която отдавна е надхвърлила рамките на града”, заяви кметът Николов.

Подготовката на споразумението е продължила 6 месеца, така че да бъдат спазени всички права и всички страни да бъдат удовлетворени. Песента е записана отново и ще прозвучи официално като символ на града преди началото на втората вечер на музикалния фестивал “Бургас и морето”. Предстои, през януари на следващата година, издаването на албум с песни на авторите на “Бургаски вечери”. В него ще има 12 техни творби. Музиката на Иван Коларов ще е не само по стихове на Иван Ванев, но и на Ваньо Вълчев и Пеньо Пенев.

“Тази песен доказа, че не е необходимо да бъдеш дипломиран, утвърден композитор за да напишеш нещо, което да остане в сърцата на хората. Тя е вече на 41 години и е все така популярна и ще остане и след нас”- коментира Гого Найденов.

Откриват автентична улица на занаятите в Несебър

Проектът е дело на Община Несебър и цели да запознае гостите на града с най–характерните занаяти от региона и да предостави възможност на туристите да си купят автентични ръчно изработени сувенири от майсторите – занаятчии.

Улицата на занаятите ще включва дюкяни, в които ще работят грънчари, кожари, ножари и дърворезбари. Посетителите ще могат да видят наживо рисуване върху стъкло и порцелан, дървопластика и други уникални за страната ни занаяти. На уличката ще има още винарна, сувенири, картинна галерия, както и представителен щанд на Регионалната занаятчийска камара.

Предстои отварянето на тематично свързано с атмосферата на улицата кафене, като окончателното завършване на проекта е планирано за догодина.