Архив на категория: Крими

Издирват изпълнител от „Бургас и морето“ от Интерпол

Интерпол издирва македонеца Илия Тепев, който е един от участниците в конкурса “Бургас и морето”. Информацията днес бе потвърдена от ОДП Бургас и общината в качеството на основен организатор на конкурса.

Електронно писмо с питане до общината е изпратено от македонската телевизия “Телма”. От него става ясно, че от в конкурса “Бургас и морето” фигурира името на издирван от македонските полиции и от Интерпол човек. Той е осъден в родния си град Велес и в момента го търсят за злоупотреба със служебно положение и ощетяване на фирма в размер на 750 000 евро. В документите изпратени за участие в конкурса 46-годишният мъж се е представил за българин с бургаско местожителство-коментира Весела Йорданов директор на дирекция “Култура, Маркетинг и връзки с обществеността “. Тя обясни, че Илия Тепев е бил на вчерашната репетиция в Летния театър.

Най- вероятно песента му “Носете ме времена” по текст на Калиопи и музика на Дарко Димитров ще бъде декласирана от конкурса, който започва утре в Бургас– съобщи още Йорданова.

Затвориха нелегални аптеки по морето

Над 20 аптеки и дрогерии по Черноморието са били проверени от инспектори на Изпълнителната агенция по лекарствата миналата седмица, съобщиха от ИАЛ.
Открити са три незаконни аптеки в с. Лозенец и гр. Несебър. Обектите носели надпис “Аптека”, но нямали издадено от Министерството на здравеопазването разрешение за откриване на аптека.

Сред другите нарушения, констатирани при инспекциите, са извършването на продажба в дрогерии на лекарствени продукти извън списъка, определен в Наредба № 6 на МЗ. Особено драстични са нарушенията на дрогерия в Балчик, курортна зона “Двореца”, в която собственикът е направил опит за осуетяване на проверката, използвайки заплахи за физическа саморазправа.

Друго нарушение е отпускането на лекарствени продукти, изискващи лекарско предписание, без да бъде поискана рецепта. След започването на проверките от ИАЛ голяма част от подлежащите на контрол обекти предвидливо затворили.

От лекарствената агенция съветват гражданите да закупуват лекарствени продукти само от аптеки, които имат издадено разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти от МЗ. Разрешението трябва да е поставено на видно място в аптеката.

Глобиха бургаските хлебари за картел

Комисията за защита на конкуренцията санкционира три сдружения на хлебопроизводители и сладкари за забранени споразумения с общо 35 хиляди лева глоба. Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Димитър Людиев е съобщил, че от КЗК ги разследват повече от година. Събрани са осем класьора с документи, но в нито нито един от тях няма доказателства за картелно споразумение. Людиев допълва, че никога не е препоръчвал цени, но е правил коментари, че за една година брашното се е вдигнало три пъти, а това е суровина за хляба. Решението на КЗК ще бъде обжалвано във върховния административен съд.

Бившият бос на Нафтекс осъден да плати 800 000 лева

Бургас. Бившият футболен бос Христо Порточанов е осъден да плати 800 000 лева на ПФК „Нафтекс“. Решението е на бургаския окръжен съд по делото, което футболният клуб заведе срещу бившия си президент. Бургаските магистрати са се произнесли, че Порточанов е получил неправомерно 800 000 лева по времето, когато е бил президент на клуба за неполагащи му се работни заплати. Той сам си е определил месечно възнаграждение от внушителните 50 000 лева. „Заплатата на Порточанов би трябвало да е определена от Борда на директорите, както изисква законът, а не той сам да си я определя“, заяви Пламен Киряков, изпълнителен директор на ПФК „Нафтекс“.

Срещу Порточанов има още едно висящо дело, заведено от ръководството на футболния клуб. То е за анулиране на дарение на автомобил Мерцедес. По времето, когато Христо Порточанов е бил президент на ПФК „Нафтекс“, той е дарил от името на клуба на себе си като частно лице луксозното возило.

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг ще съди EVN

Колективен иск за установяване на вината на EVN за спирането на ел.захранването на 5 юли ще внесе Съюзът на собствениците в Слънчев бряг, беше решено днес на заседание на УС.

Едва след като съдът се произнесе по това дело, всеки хотелиер или ресторантьор ще внесе самостоятелен иск за обезщетение за загубите, които е претърпял. Те ще бъдат установени чрез протоколи за бракувана храна, за изгорели електроуреди, с документи за пропуснати ползи от закуската и обяда на туристите, както и с отлив на конкретен брой туристи, отказали резервация в този период.

Според хотелиерите загубите реално могат да се отчитат и през следващата година, защото в момента се сключват договорите за следващия сезон и е възможно туроператорските фирми да се откажат да водят туристи в Слънчев бряг, ако са станали свидетели на спирането на тока.

Междувременно УС на Съюза на собствениците реши да изготви открито писмо до министър-председателя Сергей Станишев по повод днешното интервю във в. „Труд“ с председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, в което тя твърди, че всяка седмица фалират по три-четири хотела.

„Няма фалирал хотел в Слънчев бряг“, заяви председателят на УС Елена Иванова. Според члена на УС Веселин Налбантов днес е имало и разговори с банки, които са потвърдили, че няма необслужван кредит от хотелиер. „Не може представител на държавата да се отнася по този начин с бизнеса“, каза Налбантов. Според Съюза на собствениците до този момент има 16% ръст на туристите в комплекса.