Архив на категория: Бизнес

Земеделски стопани в Бургас подкрепиха протеста на млекопроизводителите

Производителите на зърно в Бургаска област се обявиха в подкрепа на националния протест на млекопроизводителите. На свое заседание вчера Управителния съвет на Регионалния съюз на зърнопроизводителите прие декларация в защита на стачкуващите си колеги.

“Изразяваме за пореден път недоволството си от политиката на управляващите в сектор “Земеделие” и пълната липса на подкрепа от тяхна страна”, каза Стоян Гюзелев, член на УС на регионалния съюз и едни от най-крупните зърнопроизводители в региона, цитиран от Дарик.

Гюзелев допълни, че производителите в бранша са недоволни и от ниската изкупна цена на пшеницата, която тази година е 230 лв на тон. “За да си покрием разходите и да имаме възможност да се развиваме, цената трябва да е поне 300 лв на тон”, коментира Стоян Гюзелев. Прекупвачите злоупотребяват с цената, заради по-добрия добив тази година, а държавата не прави нищо, за да ни защити, тревожат се зърнопроизводителите.

Водата в Бургас поскъпва с 0.43 ст.на куб.м

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди с решение от 30 юли нови цени на водата.
За услугата доставяне на вода бургазлии ще заплащат 0,97 лв./куб.м, за отвеждане на отпадъчни води – 0,18 лв./куб.м и за пречистване на отпадъчни води – 0,46 лв./куб.м.

Крайната цена на водата от 1 август ще е 1.93 лева за куб.м. Досега плащахме по 1.50 лева. ДКЕВР е уважила защитеното от ВиК Бургас увеличение на цената. То е поискано заради по-високите цени на ел. енергията и консумативите, както и заради полагането на новата водопреносна мрежа.

Бургаското дружество освен това изплаща кредит на Европейската банка за възстановяване и развитие във връзка с проектите за подмяна на основни водопроводи, разширението на пречиствателната станция и изграждането на новата канализационна мрежа в квартал „Победа“.