Чистият танц Void – част от филмовия фестивал Future Shorts Бургас

През юли в лятно настроение Future Shorts подготвя втора прожекция с програма „Summer Of Dreams“ на 25 юли, 19:30 часа, в Куклен театър Бургас. Играейки си с летните настроения, селекцията включва носителя на многобройни награди „Вълни“ от Румъния, очакване на първата целувка в „Слюнка“ от Бразилия и шантавия и брилянтен „Alex and her Arse Truck“ от изгряващия британски режисьор Шон Конуей.

Без да изневерява на стила си за ударна доза емоции част от „Summer Of Dreams“ ще бъде спектакълът Void. Това, което публиката е поканена да види е процес на интимно общуване, изпитание към способността да обменяме емоции и енергии. През 2007 година хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев печелят второ място в „Национален конкурс за съвременна хореография“, oрганизиран от Фондация Хюмартс и „ИКАР“ на САБ за дебют, за работата си по мултимедийния танцов спектакъл „IMAGO“.

Void е танцов спектакъл, разработен по концепция на Мирослав Йорданов, а на сцената са Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Владимир Кръстев.
Той е изграден след процес на продължително търсене. Започнал като споделяне на спонтанни танцови импровизации, интерпретиращи драматургичен текст, той постепенно се отказва от конструиране на разказ. Хореографите се фокусират върху определени движения и жестове, които в повторението си удържат ритъма, диханието на танца, но и се изчистват до концентрации на абстрактни смисли.

Void е движение, което никога няма да извърви пътя до край, защото е движение на тяло, затворено в собствена орбита.

Void е една възможна интерпретация със съвременен танц на темата за неслучването на близостта, за хладната любов, подчинена на обсесията за притежаване на другия.

Премиерата на Void за Бургас ще се осъществи в рамките на нетрадиционна среща на кино и танц Future Shorts Бургас.

Вашият коментар