Спасителите в Бургас стават полицаи

Спасителите в Бургас да имат по-големи правомощия като тези на полицаите, за да се избегнат инцидентите по плажовете и да се спазват правилата по морето. Това предлага Николай Иванов, началник на водно-спасителната дейност в Бургас и председател на Асоциацията по водно спасяване.

Дългогодишният специалист иска спасителите да се ползват с необходимото уважение и респект както колегите им зад Океана. За целта може да бъдат организирани курсове и обмяна на опит между специалистите по водно-спасителна дейност и служителите от Областна Дирекция “Полиция”. Това обаче засега е само предложение, съобщава БГНЕС.

Иванов предлага още в Народното събрание да се гласува закон, който да позволи всичко това да стане реалност. През изминалата седмица спасителите от северния и централния плаж са предотвратили четири инцидента, като всички те са със щастлив край. Помощ са получили най- вече деца на възраст от 10 до 14 години. Някои от тях са били и без родителски надзор.

Спасители и лекари от Реанимационния пункт на плажа са оказали необходимата помощ на няколко възрастни души, които са били на разходка на плажните алеи. В момента на северния плаж дежурят 28 спасители на 14 поста, а на централния- осем. От единият край на бургаския плаж до другия две лодки обикалят и следят за евентуални инциденти. Те са с пълно оборудване и готови да окажат първа помощ на давещ се.

Тази година на плажа има модерно оборудвана линейка, която е като подвижна реанимация. Николай Иванов отправя апел към всички бургазлии и гости на града, да не скачат от моста на централния плаж, тъй като това крие риск за живота им. Миналата година е имало десетки инциденти на счупени крайници. Едно момче дори останало инвалид, тъй като е счупил гръбнака си след скачане от моста. Самият район на плочата и този на моста не влиза в зоната на охрана. На централния и на северния плаж има две неохраняеми зони – на северния е тази в района на мръсния канал до волейболните игрища, а на централния е стената на Пристанището до първия спасителен пост. За да се стимулира професията на спасителя е необходимо по-високо заплащане – около 1000 лева. Работното време на момчетата е 8 до 18 часа.

Вашият коментар