Древните символи в индуизма

Едни от най-познатите символи в индуизма от hindu.bg са „аум“ или „омкар“ и свастиката.
„ОМКАР“ се използва в началото или в края на мантрата за увеличаване на силата й. Смята се за основния звук във вселената и се е употребявала предимно от религиозно посветени на индуизма, чията основна и най-главна цел е развият и извисят съзнанието като постигнат познание и единение с Бога. Представлява мистична сричка на богоговени пред красотата и съвършенството на космоса. Може спокойно да се използва и за засилване влиянието на мантри, предназначени да подобрят външния ни (земен) живот. В книгата си „Йога и Аюрведа“ всепризнатият изследовател на индуизма Дейвид Фроли предлага следната мантра засилена със Ом :Ом Хрим Крим Хум Шрим.
Древните символи в индуизма
Друг познат от дълбока древност символ е свастиката. В точен превод означава предмет, който носи щастие и предвещава добро. Много свещен знак за арийците(название на коренното население по поречието на река Синдху, познати днес като индийци). Има силата и значението на правене на кръстен знак при християните, когато са изправени пред изпитание или тръгват на път, за да извикат божията закрила и благодат.

В съвременното общество символиката на свастиката е опетнена от присвояването й от Хитлер и нацистите. Не можем да предположим колко запознат е бил Хитлер с индуизма, но определено е проявявал интерес към древните култури. Така или иначе експанзията на нацистите не успяла, а в първия по рода си сайт за индуизъм в България може да видите как на база изчисления чрез ведическа астрология е било предсказано началото на Втората световна война и загубата на Хитлер много преди те да са се случили.
Трябва да се отбележи, че около индуизма битуват доста погрешни схващания от страна на европейците поради липса на информация. Това всъщност е най-миролюбивата и стара световна религия, която приема абсолютно всички останали религии, защитаващи човешките ценности. Благодарение на хилядолетна писмена и устна традиция е пренесла през вековете много точно и напредничаво знание за света и човека и само от нас зависи дали ще използваме това знание, за да живеем по-добре.