Планират изграждането на велосипедни алеи в Бургас

Велосипеди под наем и специални алеи за колелата могат да решат проблема с натоварения трафик на Бургас. Предложението е на съветниците от ГЕРБ и ще бъде входирано за разглеждане на сесия на Общинския съвет.

Една от алтернативите, за които местната структура на партията настоява, е изграждането на велоалея, която да преминава през централната градска част. Началната точка е от ЖП гарата, по ул. “Александровска”, площад “Тройката”, ул. “Гурко”, по “Адам Мицкевич”, където трасето ще се слее с вече съществуващата алея в Морската градина.

Маршрутът е удобен, защото ще има разклонение от центъра до Бургаски свободен университет. “Така ще бъде създадена нова култура на общуване сред гражданите, ще помогнем за физическата активност и здравословния начин на живот”, коментира идеята общинският съветник Антонио Душепеев.

От ГЕРБ предлагат още създаването на мрежа от пунктове за отдаване на велосипеди под наем. Основното и най-важно за тази стратегия е разтоварването на Централната градска част на Бургас от автомобили и решаване отчасти на проблема с паркирането и задръстването, коментира областният координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев. С такива условия ще накараме все повече хора да слязат от колите и да се качат на много по-екологичните велосипеди, допълни той.

Според първоначалните изчисления, изграждането на алеите за колелета и маркирането им ще струва общо 10 хиляди лева.

Вашият коментар