Откриват постоянна етнографска изложба в Бургас

Българският букмейкър „Еврофутбол” открива постоянна етнографска изложба на облекла и вещи и изработване на фолклорни сувенири в Бургас като част от кампанията «Живо наследство». Тя се организира в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) и читалище «Просвета».

Чрез постоянната експозиция ще се съхрани и популяризира бита на Кавакли и Тарфа (двете махали на бургаския кв. Долно Езерово). За целта предварително бе създадена работилница за пресъздаване на традиционни изделия в сувенирен вариант.

В работилницата младежи ще пресъздават фолклорните елементи, като им придават съвременно звучене и приложение. Те бяха обучавани в изработването на традиционни за местното население изделия – рисувани дървени лъжици, глинени съдове и др. Организиран бе и двумесечен курс по тъкачество и бродерия.

Инициативата за съхраняването и предаването на занаятите, свързани с изработването на сувенири в град Бургас е един от 15-те проекта, избрани с конкурс, в кампанията „Живо наследство” по проект “Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”.

Вашият коментар