Обявиха граничаря Михаил Цонков за почетен гражданин на Бургас

Граничен полицай Михаил Цонков беше обявен за почетен гражданин на Бургас по време на днешната общинска сесия. Местният парламент гласува с 44 гласа „за” и един „въздържал се” да удостои със званието „почетен гражданин на Бургас” граничен полицаи Михаил Цонков.

Колегите му Живко Петков и Николай Петков също получиха почетните звания. На 17 април тази година турска риболовна гемия беше засечена в български териториални води да ловува калкан. 32-годишния Михаил Цонков и двамата негови колеги направиха опит да задържат турските бракониери, които впоследствие оказали съпротива. При схватката в открито море единият от тях беше убит. Последваха гневни писма от страна на съседна Турция.

Военната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу Цонков за убийството на турски рибар. Обвинението беше за причиняване на смърт по непредпазливост. В продължение на два месеца в Бургас бяха събирани подписи в защита на граничаря, който се превърна в герой. Едва днес общинарите гласуваха, че Цонков заслужава признанието на съгражданите си.

Вашият коментар