Общините от Югоизточен планов регион ще готвят общи европроекти

Експерти от дирекциите по евроинтеграция на общините Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Нова Загора заедно ще подготвят мащабни регионални проекти за кандидатстване пред еврофондовете. Такова решение беше взето в Бургас, по време на работна среща на общините от Югоизточен планов район на тема „Бъдещо регионално сътрудничество”.

Договорени бяха ежемесечни срещи на експертната група. Специалистите от дирекция „Евроинтеграция” на Община Бургас ще се заемат с отговорната задача по изработване на правила за работата й. Те трябва да бъдат одобрени и допълнени от съответните специалисти в останалите изброени общини.

В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Ивелина Василева и нейният екип от експерти по евроинтеграция, евродепутатът Румяна Желева; кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, заместникът му проф. Димитър Динев и специалисти по евроинтеграция от Община Стара Загора; кметът на Ямбол Георги Славов, заместникът му Надя Данкинова и специалисти по евроинтеграция от Община Ямбол; кметът на Нова Загора Николай Грозев, заместникът му Галя Захариева и експерти по евроинтеграция от Община Нова Загора; директорът на дирекция „Икономическо развитие и европейски програми” в Община Сливен Стоян Марков и нач.-отдел „Европейски програми” в същата община Дорина Митева.

Общините от Югоизточен планов регион заедно ще опитат да спечелят колкото може повече от 383-те милиарда евро, заделени от ЕС за регионално развитие.

„Няма велики кметове, няма големи и малки общини. Всички трябва да работим заедно”, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че Югоизточен е първият планов регион, чиито градоначалници си подават ръка за обща работа.

Според Румяна Желева да се говори и действа от името на региона е нов стил за България, но в ЕС това е утвърдена практика. На срещата бе решено експертната група да включва и член от нейния екип, за да е сигурно, че подготвените проекти ще са съобразени с всички актуалности и изисквания на динамично развиващата се общоевропейска политика.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че приоритетно трябва да се готвят интегрирани регионални проекти за подобряване на инфраструктурата и управление на отпадъците. Ентусиазъм сред всички предизвика идеята за подготовка на цялостен проект за културно-историческия туризъм в Югоизточен планов регион. Всяка от общините заяви, че има какво да покаже на света, но поради липсата на добра инфраструктура и реклама малко туристи посещават местните забележителности.

Експертите от дирекция „Евроинтеграция” в Община Бургас направиха интересни предложения за подготовка на проекти за използване на ВЕИ /възобновяеми енергийни източници/ и развитие на „винения туризъм”, заради добре застъпеното в региона лозарство и винопроизводство.

Стана ясно, че участниците в срещата разчитат много на заключителното представяне на Югоизточен планов район в инициативата на Европейската Комисия и Евроградове за насърчаване на регионалното сътрудничество – „Open days“ 07-09 октомври 2008 в Брюксел, Белгия. Очаква се задружността на българските общини от региона да направи отлично впечатлание и те да си създадат добро лоби в ЕК.

По време на срещата кметът Димитър Николов отправи покана към по-малките общини в региона за общо ползване на бургаския офис в Брюксел.

Вашият коментар