Какви новини за Омуртаг си заслужава да научим?

Всеки, който обича българската история и с радост научава нови факти за нея, би се радвал да може да посети някои от забележителните места в родината, като небезизвестният, кръстен на българския хан – град Омуртаг.

Какви новини за Омуртаг си заслужава да научим виж повече тук? Това, което не всеки или този, който не е посещавал града вероятно не знае, е че по тези земи най-ранните заселници са били от времето на неолита. Наречен още новокаменна епоха, неолитът е краят на голям период, наречен Каменна епоха, за да даде началото на следващите етапи в развитието на човечеството. Плодородната земя не спира да привлича все повече заселници и областта е включена в голяма укрепителна система, създадена от византийския император Юстиниян по-късно.

Какви новини за Омуртаг си заслужава да научим?

През средновековието Омуртагският регион се превръща във важен възел, намиращ се в близост до Плиска и Преслав, както и да проходите – Котленски и Върбишки в Стара планина. Една от забележителните средновековни крепости е Мисионис, която се намира на 7 км. от Търговище, в местността Крумово кале. В миналото крепостта е била древен град, който постепенно се е превърнал в настоящия град Търговище. В района още могат да се видят и язовир Ястребино, както и едноименния детски комплекс, както и красивите водопади, намиращи се на двайсетина километра – Златен водопад и Пиринешки джендем.

Освен с природните си красоти, регионът може да ни приветства и с красиви архитектурни паметници, като Мазилишката чешма от 1779 г., храмът „Св. Димитър“ и къщата на баба Иванка Хаджийска и много други. Можем лесно да се пренесем във възрожденско време, от когато са останали няколко къщи в стария град. За всички новини за Омуртаг вижте в Targovishtebg.com, а за най-пълна картина – посетете града и неговия прекрасен регион на място.