Митинг в подкрепа на граничар Михаил Цонков в Бургас

Общоградски митинг в подкрепа на граничен полицай Михаил Цонков ще се проведе утре преди началото на Общинската сесия, съобщиха от Инициативния комитет на бургаските медии.
Целта е да се демонстрира подкрепата на бургазлии към предложението тримата граничари, изпълнили служебния си дълг и защитили границата на страната, да бъдат удостоени със званието почетни граждани на Бургас. Митингът ще е пред сградата на Бургаския свободен университет от 9.30, предаде Дарик.

На срещата днес стана ясно, че ако на Михаил Цонков бъдат връчени обвинения от Военна прокуратура, това ще доведе до гражданско неподчинение. Предвижда се спиране на движението и затваряне на пътя Бургас – София.

Съобщени бяха и данни за събраните подписи в подкрепа на Михаил Цонков. До момента в 6-те пункта, които бяха разположени на различни места в града за периода 25 юни – 15 юли, близо 50 хил.души са се разписали в защита на граничния полицай. Кампанията вече не е само бургаска, а подписи и писма пристигат и от София, Стара Загора, Кърджали, Свищов, Нова Загора и други градове на страната. До този момент близо 74 хил. души са изразили своята позиция.

Петко Цонков, бащата на граничния полицай заяви, че в Царево са извършени нови следствени експерименти. До края на месеца трябва да са готови балистичната и медицинската експертизи, направена е и възстановка на случилото се на 17 април. Наети са трима адвокати, които ще защитават Михаил.

Български евродепутати са запознали Европейския парламент със случая на граничния полицай, а Декларация в негова защита ще бъде изпратена и в Европейската комисия по петициите. Тя ще бъде изпратена и до президента на Република България, главния прокурор, председателя на Народното събрание, министър – председателя и народните представители.

В централната част на Бургас ще продължи да функционира пукт за събиране на подписи. Кампанията за гражданска подкрепа на Цонков е в ход и в цялата страна.

Вашият коментар