Затвориха нелегални аптеки по морето

Над 20 аптеки и дрогерии по Черноморието са били проверени от инспектори на Изпълнителната агенция по лекарствата миналата седмица, съобщиха от ИАЛ.
Открити са три незаконни аптеки в с. Лозенец и гр. Несебър. Обектите носели надпис “Аптека”, но нямали издадено от Министерството на здравеопазването разрешение за откриване на аптека.

Сред другите нарушения, констатирани при инспекциите, са извършването на продажба в дрогерии на лекарствени продукти извън списъка, определен в Наредба № 6 на МЗ. Особено драстични са нарушенията на дрогерия в Балчик, курортна зона “Двореца”, в която собственикът е направил опит за осуетяване на проверката, използвайки заплахи за физическа саморазправа.

Друго нарушение е отпускането на лекарствени продукти, изискващи лекарско предписание, без да бъде поискана рецепта. След започването на проверките от ИАЛ голяма част от подлежащите на контрол обекти предвидливо затворили.

От лекарствената агенция съветват гражданите да закупуват лекарствени продукти само от аптеки, които имат издадено разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти от МЗ. Разрешението трябва да е поставено на видно място в аптеката.

Вашият коментар