Бургас губи над 40 милиона евро от спрени проекти

Санкциите на ЕК, които правителството и неговите приближени предизвикаха, ще ударят директно върху важни проекти за бургаски регион, прогнозира депутатът Румен Ангелов.
Бургаска област ще загуби около 15 милиона евро по програма ФАР и Преходния финансов инструмент, сочат първоначалните изчисления. Други 5 милиона евро са по „Трансгранично сътрудничество България-Турция“ финансов меморандум 2005.

Загубите за Бургаска област по програма САПАРД като ориентировъчни стойности ще надхвърлят 20 милиона евро. Това може да доведе до фалити на стотици добросъвестни частни земеделски производители от региона, твърди Румен Ангелов. Спрените средства за България по програма САПАРД са в размер на 210 млн. евро. Еврокомисията ще разгледа възможността за възобновяване на плащанията едва тогава, когато получи информация от българските власти, че се прилага коригиращо действие и тази информация бъде потвърдена от независим орган за одит. А това при сегашното управление е много трудна за изпълнение задача, коментира народният представител.

Ограничителните мерки по ИСПА поставят под заплаха реализацията на няколко важни проекта в Бургаска област. Изграждането на магистралната отсечка Бургас – Слънчев бряг, изграждането на пътя Малко Търново – границата, цялостното довършване и разплащане на модерния бургаски водопровод ще бъдат забавени или направо спрени, както и десетки други инфраструктурни обекти, които ще пострадат заради пренасочване на бюджетни средства за покриване на „дупки“ от спрените европари. Позорно е това, че президентът, премиерът, лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и десетки изявени представители на управляващата тройна коалиция са избирани за депутати от хората от Бургаски избирателен район, а сега срещу доверието, което им е дадено, ние бургазлии получаваме пренебрежение, некомпетентни решения за областта ни, чрез което забавят икономическото и инфраструктурно развитие на Бургас и региона, коментира депутатът Румен Ангелов.

Вашият коментар