Бургазлии са за задължително гласуване на изборите

70.48% от избирателите в Бургаска област предпочитат гласуването да стане задължително. Това показват резултатите от кампанията “Важно е да бъдеш чут”, която се проведе по инициатива на бургаския депутат от ССД Румен Ангелов.

Проучването на общественото мнение имаше за цел да осветли нагласите на гражданите спрямо избирателната система в България и начина на гласуване. Анализите на резултатите показват, че 85.28% от анкетираните категорично смятат, че избирателната система трябва да се промени.

41.20% от гласувалите считат, че най-добър за българската реалност е чисто мажоритарният избор, докато 44.08% са на мнение, че най-подходяща е смесената система(пропорционално+мажоритарна).

В рамките на кампанията “Важно е да бъдеш чут” са били анкетирани 10 979 души в Бургас и общинските центрове Руен, Карнобат, Сунгурларе, Камено, Несебър, Поморие, Малко Търново, Созопол, Царево и Приморско.

Румен Ангелов заяви намерението си да предостави данните от анкетата на председателя на Народното събрание, премиера и президента, както и на всички парламентарни групи. Плановете на ССД са кампанията “Важно е да бъдеш чут” да стане национална.

Вашият коментар